Сезон полуниці: чим вона насправді корисна
5 корисних властивостей сезонної ягоди
Сезон полуниці у самому розпалі. Не дивлячись на те, що в супермаркетах вона доступна цілий рік, фахівці настійно рекомендують їсти її саме в сезон. Природний процес дозрівання ягід, протягом якого вони накопичують в собі поживні речовини, тісно пов’язаний з порою року, температурою, рівнем вологості і ступеняем освітленості. Створити в теплицях умови, «ідентичні натуральним», поки не представляється можливим, а полуниця, вирощена там, містить в середньому в 10 (!) разів менше поживних речовин, ніж ягоди, які встигали на грядці в природних умовах. Чому варто терміново відправлятися за сезонної полуницею, розповідаємо в нашому матеріалі.
Антиоксиданти
У розмовах про антиоксидантний склад полуниці, найчастіше згадується вітамін С. У ягодах його дійсно дуже багато (приблизно в 2 рази більше, ніж в цитрусових). Але крім вітаміну С, полуниця містить в собі ще ряд активних сполук. Пеларгонідін – найпотужніший природний антиоксидант, який відповідає за яскравість плодів – чим темніше ягода, тим більше в ній пеларгонідіна. Крім того, полуниця містить ще близько 12 природних антиоксидантних сполук. Такий багатий склад забезпечує надійний захист від пошкодження клітин вільними радикалами, що запобігає передчасному старінню і гальмує запальні процеси.
Здоров’я серця
Захворювання серця – як і раніше найпоширеніша причина смерті людства, тому про його здоров’я варто починати турбуватися змолоду, навіть якщо зараз ви абсолютно здорові. Активні речовини – антоціани, що містяться в полуниці, знижують рівень «поганого» холестерину, зміцнюють стінки судин і нормалізують кров’яний тиск. Калій та магній, яких особливо багато в стиглих ягодах, грають важливу роль в нормалізації кров’яного тиску, а також запобігання застою рідини, який призводить до набряків як помітним зовні, так і тим, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.