Сезон полуниці: чим вона насправді корисна

5 корисних властивостей сезонної ягоди

Сезон полуниці у самому розпалі. Не дивлячись на те, що в супермаркетах вона доступна цілий рік, фахівці настійно рекомендують їсти її саме в сезон. Природний процес дозрівання ягід, протягом якого вони накопичують в собі поживні речовини, тісно пов’язаний з порою року, температурою, рівнем вологості і ступеняем освітленості. Створити в теплицях умови, «ідентичні натуральним», поки не представляється можливим, а полуниця, вирощена там, містить в середньому в 10 (!) разів менше поживних речовин, ніж ягоди, які встигали на грядці в природних умовах. Чому варто терміново відправлятися за сезонної полуницею, розповідаємо в нашому матеріалі.

Антиоксиданти

У розмовах про антиоксидантний склад полуниці, найчастіше згадується вітамін С. У ягодах його дійсно дуже багато (приблизно в 2 рази більше, ніж в цитрусових). Але крім вітаміну С, полуниця містить в собі ще ряд активних сполук. Пеларгонідін – найпотужніший природний антиоксидант, який відповідає за яскравість плодів – чим темніше ягода, тим більше в ній пеларгонідіна. Крім того, полуниця містить ще близько 12 природних антиоксидантних сполук. Такий багатий склад забезпечує надійний захист від пошкодження клітин вільними радикалами, що запобігає передчасному старінню і гальмує запальні процеси.

Здоров’я серця

Захворювання серця – як і раніше найпоширеніша причина смерті людства, тому про його здоров’я варто починати турбуватися змолоду, навіть якщо зараз ви абсолютно здорові. Активні речовини – антоціани, що містяться в полуниці, знижують рівень «поганого» холестерину, зміцнюють стінки судин і нормалізують кров’яний тиск. Калій та магній, яких особливо багато в стиглих ягодах, грають важливу роль в нормалізації кров’яного тиску, а також запобігання застою рідини, який призводить до набряків як помітним зовні, так і тим, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.

Контроль цукру в крові

Полуниця – одна з тих солодких ягід, які можна їсти діабетикам. Завдяки своєму унікальному в усіх відношеннях складу, а також високому рівню змісту фітонутрієнтів, вона не провокує підвищення рівня цукру в крові, а також уповільнює процес абсорбції цукрів. Це важливо не тільки для подальшої профілактики цукрового діабету, але і для комфортної повсякденному житті – коли цукор в крові в нормі, ви відчуваєте бадьорість, менше втомлюєтеся, краще концентріруетесь і менше нервуєте через дрібниці.

Користь для фігури

Полуниця – ідеальний літній десерт, яким можна насолоджуватися без страху набрати вагу. По-перше, солодка ягода низькокалорійна. На 100 грам доводиться всього лише 33 кілокалорії, які, до слова, спалюються лише за кілька хвилин активного бігу. По-друге, вона має низький глікемічний індекс, а значить, запобігає накопиченню жирів. По-третє, містить речовини, які сприяють спалюванню жирів. За такий ефект дякувати варто антоциан, яким рясніє ягода. 

Хороший зір

Відсоток людей, які страждають від проблем із зором, неухильно зростає. Виною тому і постійна робота за комп’ютером, і одержимість соціальними мережами, і погана екологія – перераховувати можна нескінченно. Численні дослідження підтверджують, що полуниця здатна запобігати розвитку макулярної дегенерації сітківки ока, катаракти, сухості очі, прогресуючої сліпоти, а також інших проблем, пов’язаних з віковими змінами тканин. Унікальний біохімічний склад ягід дозволяє не тільки запобігати появі багатьох хвороб, що ведуть до порушення зору, але також сприяє прогресивному лікування вже наявних недуг.

 

Вам може сподобатись
Коментарі
Завантаження...